Ekonomi

Ekonomisk buffert – så planerar du för oförutsedda utgifter

Ibland är olyckan framme. Kanske går kylskåpet sönder, eller också får man en vattenskada i badrummet. Det är händelser som snabbt kan bli dyrt, och har man inte en buffert att ta från kan det kännas hopplöst. Det rekommenderas att man skall ha en buffert på minst två månadslöner, och att de pengarna bara får tas till oförutsedda utgifter. Det kan förstås vara svårt att spara ihop till denna buffert, speciellt om man har ett lågavlönat, om man är student eller arbetslös. Det finns dock flera saker man kan göra för att på lång sikt lyckas spara ihop till sin buffert oavsett vilken inkomst man har i dagsläget. I grund och botten handlar det om att planera för en längre tid framöver istället för att bara tänka på stunden.

Sätt upp månatliga sparmål

När man inte har en buffert kan ens hälsa bli sämre. Faktum är att nästan var fjärde svensk skulle inte klara en oväntad utgift på 15 000 kronor, och om de då skulle behöva samla ihop den summan skulle de inte bara få fundera över det ekonomiska. Sannolikheten är också större att de kommer må dåligt psykiskt. Det är alltså viktigt att spara ihop till en buffert. När man skall börja göra det kan det kännas oöverkomligt, det är rätt stora summor man skall spara ihop. Därför måste man sätta upp mindre mål. Man kan sätta upp ett sparmål och se till att man åtminstone sparar något varje månad. Vilken summa man sparar skall vara utgående från de inkomster man har. Ju lägre inkomster man har desto mindre kan man spara. Har man inte möjlighet att spara mycket behöver man motivera sig själv med att många bäckar små faktiskt kan bli en flod, det kommer bara ta lite tid.

Tips på sätt att minska utgifterna

För att kunna spara pengar behöver man naturligtvis se över vilka utgifter man har i dagsläget. Börja med att gå igenom eventuella abonnemang och avtal. Kanske har man en elleverantör som är dyrare än en annan, i sådana situationer lönar det sig att byta till det billigare alternativet. Det samma gäller med mobilabonnemang och internetavtal. De pengarna man sparar genom att välja de billigaste avtalen kan man istället avsätta för sitt sparande. Man kommer hamna i situationer där man behöver betala för saker som kan kosta mycket. Ett sådant exempel är om man ramlar och slår ut en tand. Men, akut tandvård behöver inte bli så dyrt att man får svälta i en månad. Det lönar sig att kolla upp de olika klinikernas prissättningar och att välja den som passar en bäst.

Tags :