Uncategorized

Kort om deklarationen

Alla inkomsttagare ska varje år lämna in en deklaration till Skatteverket och inkomstdeklarationen kommer hem som en blankett i brevlådan på inkomsttagarens folkbokföringsadress. Blanketten är en översikt över hur mycket en person har tjänat och hur mycket skatt som har dragits ifrån det förgångna året. Inkomstdeklarationen skickar skatteverket ut till privatpersoner som ett förslag, som inkomsttagaren ska kontrollera och komplettera vid behov med andra eller fler uppgifter. På deklartionen så kan man även se om man har restskatt att betala eller om man ska få skatteåterbäring. Om man har betalat in för lite skatt under inkomståret så uppstår restskatt men har du istället betalat för mycket skatt så får man skatteåterbäring. Återbäringen brukar komma under juni månad, innan midsommar, men kan även komma tidigare om du inte har gjort några kompletteringar eller om du har en digital brevlåda.

Hur deklarerar man?

Alla älskar sin skatteåterbäring

Har du Skatteverkets app och ett Mobilt BankID kan du lätt godkänna din deklaration direkt i appen. Du kontrollerar först att uppgifterna stämmer överens med dina kontrolluppgifter som du har fått från banker, arbetsgivare, försäkringskassan och så vidare. Stämmer allt så godkänner du med ditt Mobila BankID och direkt efter får du en kvittens (slags kvitto) på att du har deklarerat. Du kan även godkänna din deklaration genom att Sms:a, ringa eller lämna in pappersblanketten. Behöver du ändra några uppgifter eller lägga till något och känner dig osäker på något, så finns det hjälp att få online. här kan du ställa frågor om deklarationen men även om din privatekonomi och pensionssparande.

Inför årets deklaration

Inför deklarationen detta året så har det skett vissa ändringar som man bör vara medveten om. ändringarna under 2018 är bland annat reseavdraget som har höjts från 10 000 till 11 000 kronor. Du måste även anmäla ditt bankkonto till Skatteverket eftersom dem har, från och med i år, bestämt att sluta skicka ut avier. Även avdraget för representation är borttaget. Nu får man endast göra avdrag för fika och dricka som inte uppfattas som någon måltid, för max 60 kronor.

Tags :