Ekonomi

Vad händer när räkningar inte betalas?

Att hamna i en ekonomiskt svår situation är inte ovanligt. Man kan ha haft oförutsedda utgifter under en specifik månad eller så har man svårt att alltid få pengarna att räcka till. För att få vardagen att gå ihop kan det tyvärr leda till att vissa räkningar inte betalas, vilket istället skapar mer problem och större utgifter i slutändan. Att glömma bort en räkning vid ett tillfälle är egentligen ingen stor skada. Företag brukar vara noggranna med att se till att kunden får en eller flera påminnelser genom att skicka ut dessa i brevlådan eller via mail. Tyvärr kan även påminnelser komma med en avgift, så naturligtvis är det bäst att höra av sig till företaget så snart man vet att räkningen inte kommer kunna betalas in innan förfallodatum.

Skulder skapar begränsningar

Skulle man dock hamna i en situation där inte heller påminnelserna kan betalas är situationen värre. Efter en eller flera påminnelser kan skulden hamna hos inkasso och här kan det snabbt gå utför. Utöver att du får ytterligare en tilläggskostnad på din skuld (utöver avgifterna för påminnelserna), så kan din skuld snabbt hamna hos Kronofogden om det vill sig illa. Ett mycket vanligt missförstånd är att man tror att det tar väldigt lång tid innan en skuld går så pass långt. Sanningen är dock annorlunda och det är upp till företagen själv att bestämma hur snabbt en obetald räkning ska skickas vidare. Den som har skulder till Kronofogden blir begränsad på många olika sätt. Det kan handla om att nekas lägenheter, inte få några lån och inte heller ta en produkt eller tjänst på faktura. Även “enkla” och oskyldiga betalningsanmärkningar kan snabbt sätta käppar i hjulen.

Så undviker du att hamna i trubbel

Även om ekonomin inte är den bästa så finns det många knep att ta till om man vill undvika att hamna i skuld hos inkasso eller Kronofogden. Till att börja med är det naturligtvis viktigt att man inte spenderar mer pengar än vad man har råd att betala tillbaka, men skulle detta ändå hända är det viktigt att man hör av sig till företaget för att förlänga förfallodatumet eller komma upp med en bra avbetalningsplan. De allra flesta företag är måna om att få sina pengarna tillbaka och vill dessutom ge kunden en så bra service som möjligt, så en förlängning av en faktura är sällan ett problem. Skulle skulden dock ha hunnit gå vidare och hamnat hos ett inkassoföretag måste du även se till att höra av dig till detta. Ibland finns det möjlighet att göra en delbetalning även på det avgifter som tillkommit.

Tags :