
Alla känner nog till att studenter brukar ha en svårare ekonomisk situation än de som arbetar heltid, något som enkelt förklaras av att man inte får någon lön för att studera. Däremot har vi turen att i Sverige dels kunna få ett studiebidrag för de veckor vi studerar vid universitet eller högskola, dels kunna låna pengar för att klara ekonomin under studieperioden.
Lånet är dock bara tänkt att täcka de grundläggande levnadskostnaderna, vilket betyder att många studenter väljer att jobba extra för att kunna unna sig biobesök, utekvällar med vännerna eller annat som gör livet lite roligare. För vissa behövs till och med den extra inkomsten för att ha råd med hyra, då många studenter har svårt att hitta boende och har dyra andrahandskontrakt. Ett problem som uppstår när man jobbar extra är dock att man bara får tjäna en viss summa om året, ett så kallat fribelopp. Om man tjänar mer än så blir man av med studiemedlen från CSN, vilket betyder att studenter ständigt måste balansera jobb och studier för att klara ekonomin.
Innan man behöver börja oroa sig för sin ekonomi som student måste man dock bli antagen till en utbildning, vilket kan vara svårt nog. Ett sätt att förbättra sina chanser är att skriva högskoleprovet, men det krävs mycket studier och förberedelser för att få ett bra resultat på provet. På Hpguiden.se hittar du resurser som kan hjälpa dig att få 2.0, bland annat gamla högskoleprov som du kan öva på. Sedan är du bara en ansökan ifrån att sälla dig till alla universitetsstudenter som oroar sig för sin ekonomi.