Uncategorized

Hur tar man ett lån på bästa sätt?

Det finns många tillfällen i livet när man kan behöva låna pengar. De flesta svenskar som äger en bostad har till exempel bostadslån och många har även studielån. En del har även lån på bilen. När man behöver pengar till något som inte är en bostad, en bil eller studier måste man ansöka om ett konsumtionslån, det vill säga ett lån som kan användas till vad som helst. Det kan till exempel ha skett något som man inte kunde förutspå. Bilen kan ha gått sönder, man kanske måste köpa en ny tvättmaskin eller så måste man låna för att ha råd med en tandläkarräkning. Som tur är så finns det många konsumtionslån som kan användas till just dessa händelser. Självklart är tumregeln att man inte ska låna alltför mycket, utan det är alltid bäst att spara ihop pengar så man har en buffert att ta av. Livet kan dock vara oförutsägbart ibland och det är då ett konsumtionslån kan komma att behövas. Genom vår guide lär du dig hur du kan ta lån på bäst sätt.

Jämför olika lån med varandra

Det är självklart viktigt att lånet är för en god investering, för att låna till lyxkonsumtion som till exempel resor eller kläder är i regel aldrig en bra idé. Den typen av köp ska man i princip alltid spara ihop till själv. Konsumtionslån kan dock användas till allt som inte täcks under bostadslån, billån och studielån. Det finns många olika typer av långivare på den svenska marknaden och en del är bättre än andra. Det är för det mesta en god idé att ta ett lån från den bank som man är kund hos, fast det kan faktiskt löna sig att jämföra olika lån med varandra. Idag är det enkelt att jämföra olika lån på nätet. Traditionella banker kan ta lite längre tid på sig att behandla ens låneansökan och betala ut lånet om man jämför med företag som betalar ut snabblån. Traditionella banker har dock oftast bättre räntevillkor och lite bättre regler runt sena betalningar. Det är alltid viktigt att räkna på lånet som man vill ta och att sätta upp en realistisk budget där lånets återbetalningar finns inplanerade.

Effektiva räntor och förseningsavgifter

Genom att jämföra lån med varandra kan du hitta ett som har bäst villkor när det kommer till räntor och förseningsavgifter. Det är viktigt att ta ett lån med goda villkor eftersom det annars kan bli en dyr affär. Många gånger kan man hitta lån som vid första ögonkastet har en fantastisk ränta. När man ser lite närmre på villkoren märker man dock att den effektiva räntan är mycket högre. Det är den effektiva räntan som är viktig att hålla koll på, för där ser man både räntan som läggs på lånet samt alla administrativa avgifter som tillkommer. Att se efter vilka förseningsavgifter som tillkommer ifall du får svårt att betala tillbaka är också ett måste. Vissa långivare lever i princip på de förseningsavgifter som tillkommer när låntagaren inte kan betala. För att inte hamna i den fällan bör du vara fullt medveten om vad det är för villkor du skriver under på.

Tags :