Ekonomi

Fakturaköp

Idag finns det många alternativ när det kommer till betalning av varor eller tjänster. Många människor väljer att betala via faktura där betalningstiden oftast är upp till 90 dagar. Det finns dock en annan väg att gå och det är genom fakturaköp där du säljer dina fakturor till ett faktureringsföretag och därför slipper vänta på betalningen från kunder. En annan sak som händer när du använder fakturaköp är att din finansiering blir mycket mer flexibel samt att du sänker dina administrationskostnader. Sänkta administrationskostnader beror på att du slipper hålla på med fakturaservice och påminnelsehantering. Fakturaköp kan därför vara mycket gynnsamt för mindre företag som ännu inte har en helt stabil ekonomi och grund att stå på och behöver kundernas pengar snabbt. Betalning brukar ske redan samma dag som företaget skickar fakturorna eller dagen efter beroende på vilken tid på dygnet de skickas. En effektiv och gynnsam metod som gynnar både mindre och större företag.

Hur det fungerar

När du startar ett företag är det mycket som skall stämma och det gäller att ha koll på allt pappersarbete. Säljer du tjänster eller produkter behöver du skapa fakturor för att kunna få betalt. Det kan dock vara knepigt om du inte gjort det innan men på Skatteverkets hemsida finns det mycket nödvändig information när det gäller bokföring och bokslut. En sak som också är bra att använda är fakturaköp om du har det knapert på det ekonomiska planet. Denna metod gör att du överlåter fakturorna till ett fakturaföretag som därmed tar över ansvaret för att driva in “skulden” från kunden. Du behöver därför inte oroa dig eller fundera över inkasso och liknande om kunden inte skulle betala. Det är också ett bra alternativ för de företag som behöver få in pengar snabbt då fakturaföretaget betalar dig så fort du skickar över fakturorna. Kort och gott så köper fakturaföretaget fakturorna från dig och får därmed alla påminnelseavgifter och liknande som tillkommer vid en icke betalande kund. Du slipper all administration vilket kan ta extra tid, tid som du kanske inte har.

Fördelar med fakturaköp

Det finns många fördelar som att du exempelvis kan få en lättare arbetsvardag med hjälp av fakturaköp då du slipper mycket administrativt arbete. När det kommer till ekonomi och redovisning är det viktigt att du får alla siffror rätt. Speciellt i början då det ökar ditt förtroende hos både kunder och myndigheter som Skatteverket och liknande. Bokföring, redovisning och annan administration inom ekonomi kan vara överväldigande för en person som inte har någon vidare koll. Därför kan det vara ett bra alternativ att överlåta den delen till ett fakturaföretag som tar på sig hela processen med att driva in pengarna. Du som företagare får som sagt pengar redan samma dag då fakturorna säljs vilket gör att du slipper leva med en stram ekonomi om en eller flera av kunderna inte skulle kunna betala. Idag finns det flera olika fakturaföretag som köper upp fakturor vilket gör att du har många att välja mellan.

Tags :