Uncategorized

Ekonomiska lärdomar från coronapandemin

Vi är många som har påverkats ekonomiskt av coronapandemin. Det är tusentals svenskar som har blivit arbetslösa och som behöver hålla i pengarna extra hårt, vissa svenskar har inte påverkats alls och så finns det en tredje grupp som rentav har fått bättre ekonomi under pandemin.

Förebygg inför framtiden

Det alla kan lära sig av coronapandemin är att det är viktigt att förebygga ekonomiska problem inför framtiden. Personer som har inga eller små lån samt ett sparat kapital på banken har inte påverkats lika mycket av pandemin, som personer som har behövt stressa med räkningarna. Det spelar nästan ingen roll vilket yrke du har så behöver du tänka över din ekonomiska situation – ifall det kommer en ny pandemi, ifall du blir sjuk eller arbetslös. Istället för att fokusera på vilket jobb du primärt ska ha för bättre ekonomi, så ska du först och främst fokusera på hur du hanterar pengar. Hur du hanterar pengar påverkar lika mycket din privatekonomi som din utbildning och dina inkomster. Det finns många fattiga miljonärer, personer som har hög inkomst, men som ändå är jagade av räkningar.

Aktiemarknaden

Aktiemarknaden gick först ner väldigt mycket under coronapandemin. Aktiesparare med erfarenhet och kunskap valde att inte sälja sina aktier utan bara sitta stilla i båten. Idag har många av dem rentav tjänat pengar under pandemin. Det betyder inte att alla dina investeringar kommer gå ner och sedan gå upp vid nästa ekonomiska kris, men att det är klokt att sitta still i båten och verkligen analysera läget. Läs regelbundet tidningar som Dagens Industri och lär dig mer om aktiemarknaden, så klarar du dig bättre.

Flera ben att stå på

Under coronapandemin har det faktiskt startats 20 procents fler företag än under föregående år. Varför? Vissa har naturligtvis passat på att göra något nytt efter permittering eller under arbetslöshet. Men det är också många som insett hur viktigt det är att ha flera ben att stå på. Även om du har fast anställning kan det vara klokt att ha ett företag vid sidan om.

Tags :