Uncategorized

Mer pengar i plånboken

Om du behöver mer pengar i plånboken finns det mycket du kan göra – både kortsiktigt och långsiktigt. Genom att börja planera din ekonomi strategiskt kan du bygga upp en förmögenhet och få mer frihet.

Pengar

Vi behöver alla pengar, vare sig vi vill det eller inte. Alla vuxna människor tänker på sina pengar, vissa mycket, andra mindre – och av olika orsaker. Vanligtvis tänker vi mer på vår ekonomi när det är tämligen tomt i plånboken. Lite pengar på banken är en onödig stress och kan också sätta oss i svåra situationer. Om du vill skaffa dig en bättre ekonomi är det första som du bör göra helt enkelt att bygga upp en buffert att använda för oförutsedda utgifter. Om du vet att du har 100 000 kronor på kontot kan du t.ex. passa på att köpa en bra dator när den säljs på nedsatt pris och du behöver inte oroa dig om bilen går sönder eller huruvida du kommer ha råd att åka på kompisens bröllop sjuttio mil bort. Om du är i behov av pengar just nu så kan du ta ett privatlån hos Forex, som erbjuder ett blancolån för allt från renoveringen till drömresan.

Mer pengar – kortsiktigt

För att få mer pengar i plånboken på kort sikt är det främst två saker som du behöver: minska på utgifterna och öka inkomsterna, vilket först kan kännas som lättare sagt än gjort. För att minska på utgifterna behöver du gå igenom dina utgifter och se vilka du kan – inte om du kan – minska på. Behöver du flytta till en billigare bostad? Hur många appar och annat prenumererar du på som du kan säga upp? Tänk också på att appar och abonnemang som Netflix inte bara kostar pengar, de kostar också tid – tid är inte bara pengar, utan också ditt liv som försvinner. Planera också dina matinköp, då kan du spara tusenlappar.

Du måste sedan öka dina inkomster. Det enklaste sättet är att jobba mer, om det är möjligt och du har ork. Om det var länge sedan som du löneförhandlade är det klokt att ta reda på hur mycket ditt arbete är värt – på riktigt. Du kan också gå igenom din bostad och andra utrymmen och se vad du kan sälja. Din gamla cykel kan vara värd 500 kronor, vilket låter lite, men en god ekonomi bygger på att många mindre inkomster bildar förmögenheten.

Mer pengar – långsiktigt

För att verkligen få mer i plånboken måste du börja spara och skaffa dig passiv inkomst. Passiv inkomst är pengar som växer utan att du gör något – som aktier, räntor, fastighet och skog. Men du kan också få passiv inkomst genom att hyra ut något. Vad har du som andra kan vilja ha? En stuga i skärgården, en kanot eller rum över? Du kan tjäna enkla pengar genom att hyra ut saker. Vägen till god ekonomi går genom strategiskt och kreativt tänkande.

Tags :